Fotoutställning

Välkommen till min virtuella fotoutställning ”Är du säker?” som kommer pågå under höstterminen 2015. Jag börjar med några få bilder och berättelser och hoppas den kommer fyllas på med tiden.

Vad handlar utställningen då om?  Jag stöter ofta på uttrycket ”Jag behöver inte hjälm, min häst skulle aldrig göra något.” Kommer ni ihåg olyckan med några ridskoleelever för några år sedan. Ett antal elever hamnade på sjukhus efter att hästarna skrämts upp av en tutande lastbil. Den här i historien säger så mycket om vårat förhållande till hästar och säkerhet. Oavsett hur trygga vi anser våra hästar vara så finns den mänskliga faktorn alltid närvarande. Det är människor som tar beslut som leder till att skada uppkommer. En människa i form av en lastbilschaufför lägger sig på tutan när han passerar ett gäng flyktdjur…Människor i form av ridskolechef och ridlärare tar beslutet att låta ungdomarna rida längs vägen och glömmer att dessa ridskolehästar inte är vana eller habituerade vid denna nya miljö. Då säger du kanske…ja men jag har minsann förberett min häst på…Och det är det jag försöker säga. Även om du tror du har täckt in alla eventualiteter så kommer ändå den där otäcka mänskliga faktorn göra sig påmind. Även om inte du tar ett beslut som kan leda till risk för skada så kanske någon annan gör det. Jag vill påminna om en annan otäck historia om en kvinna som var ute och red tillsammans med en vän och hästarna blev jagade av lösa och mycket aggressiva hundar. Hon var tvungen att kasta sig av, och även om hjälmen inte skyddade mot hundarna så gjorde den nog sitt för att skydda hennes huvud när hon kastade sig av. Här har hundägaren tagit beslut som man aldrig kunnat förutse.

Syftet är att uppmuntra till en diskussion bland barn och ungdomar rörande säkerhet. Syftet är även att föräldrar som inte har en hästbakgrund ska involveras i diskussionen. Tanken är inte att hålla på skrämseltaktik utan uppmuntra till en sund diskussion. Jag är inte blankt emot att rida utan utrustning på hästen. Jag är inte ens emot att man kanske fotar sig och sin häst uppsuttet utan hjälm. Vilka har inte ridit i grimma och grimskaft till och från hagen utan hjälm. Däremot tycker jag det är viktigt att man gör en avvägning för sin och hästens skull när man riskerar för mycket.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>